UKULELE - Jak se naučit hrát snadno a rychle?

Chcete se začít hrát na ukulele, ale nevíte, čím začít? Tento článek vám pomůže, na co se v začátcích zaměřit a jak se učit hrát na ukulele správně.

Pořízení ukulele

Než však začnete hrát, musíte si nejprve pořídit daný nástroj, na kterém se budete učit. Ukulele je malá kytara, která disponuje většinou čtyřmi strunami. Na trhu jsou k dispozici různé druhy ukulelí a to soprán těž standard, koncertní, tenorové a bariton. Ukulele se obvykle ladí do „C", ale pokud si pořídíte soprán ukulele, tak u něho se struna „G" zpravidla ladí o oktávu výš.

Jednotlivé struny na ukulele zleva doprava:

  1. struna „G"
  2. struna „C"
  3. struna „E"
  4. struna „A" - jedná se o nejvyšší strunu, která je nejdál od brady a bývá nejslabší

Když pořídíte vhodný nástroj a dobře ho naladíte, můžete začít s učením akordů.

Jak číst akordy?

Pokud nemáte žádné zkušenosti s hraním na ukulele nebo třeba kytaru, pak můžete být zpočátku zdrceni při pohledu na všechny různé akordy a jejich tvary. Nejprve je důležité naučit se číst akordy a následně je umět zahrát.

Když se podíváte na obrázek, představte si ho tak, že se díváte na hmatník v horní části. Řetězce jsou znázorněny jako svislé čáry a pražce jako vodorovné čáry. Každá tečka představuje umístění prstu. Někdy se u obrázku setkáte s číslem po straně. Toto číslo se vztahuje na číslo pražce, neboť některé akordy se hrají výš na hmatníku

Textové akordy

V některých učebnicích či notách se setkáte s akordy v číslech (např. číslo 0232, které představuje akord G). Tyto čísla se vztahuje na každý řetězec ukulele. Akordy znázorněné čísly jsou dobré pro člověka, který v nich umí rychle číst a ví, jak daný akord zahrát.

Jak se učit jednotlivé akordy?

U základních akordů není podstatné, kterým začnete. Tak i tak se stejně budete muset naučit všehny, neboť jsou přítomné ve všech písničkách. Doporučujeme si nejprve vybrat 2-3 akordy a snažit se opakovat v různém pořadí. Díky pravidelnému procvičování vám utknou lépe v paměti. Poté, co první tři akordy zvládáte, postupně přidávejte další.

Při učení akordů není ze začátku důležité hraní, ale správné mačkání strun. Díky tomu si perfektně vycvičíte ruku, prsty i sílu. Když budete zvládat všechny základní akordy, začněte cvičit rytmus a rychlé střídání akordů. Pamatujte však na to, že ať už se začínáte učit na jakýkoliv nástroj, nesnažte se nic uspěchat. Zpočátku je důležité hrát pomalu a dávat pozor na správné mačkání akordů. Rychlost pak přijde s pravidelným a poctivým cvičením.

Základní akordy pro ukulele

Zde vám uvádíme základní ukulele akordy, se kterými si vystačíte u většiny písniček i doprovodů. U některých písniček dokonce postačí dokonce jen dva nebo tři akordy.

 

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX