UKULELE - Jak se ladí?

Pořídili jste si ukulele, naučili se několik písní, svůj um chcete předvést rodině a známým, ale máte pocit, že je váš nástroj rozladěný? Přemýšlíte jak ukulele naladit? Víte jak se to dělá? Pokud ne, přečtěte si náš článek, kde vám v několika krocích poradíme, jak na to.

Co je to ukulele?

Ukulele, jinak řečeno "uke", je havajský hudební nástroj, který vypadá jako malá kytara a patří do podskupiny nástrojové rodiny kytar. Ukulele má 4 struny. Tato malá havajská interpretace kytary se na Havajské ostrovy dostala díky Portugalcům. Na počátku 20. století získal tento nástroj velkou oblibu ve Spojených státech a odtud se rozšířil po celém světě.

Existuje několik druhů ukulele:

  • Sopránové ukulele
  • Koncertní ukulele
  • Tenorové ukulele
  • Barytonové ukulele

Jak naladit ukulele?

Zřejmě nejjednodušším a nejlepším způsobem, jak naladit ukulele, je použití standardní, chromatické ladičky, nejlépe klipsnového typu. Ladičku klipsem připevníte na hlavici ukulele a jednoduše brnkáte do strun a otáčíte kolíčky, dokud ladička neukáže, že tón je správný.

Dalším způsobem, jak ukulele naladit, je ladění podle sluchu. To je ovšem velmi náročné. Jako začátečník to zřejmě nesvedete, jelikož něco takového dokážete až po dlouholeté praxi hraní nebo pokud máte absolutní hudební sluch.

Obvyklé ladění

  1. Sopránové ukulele - G, C, E, A nebo A, D, F#, H
  2. Barytonové ukulele - D, G, H, E,
  3. Koncertní ukulele - G, C, E, A
  4. Tenorové ukulele - G, C, E, A nebo D, G, H, E


Základní ladění pro sopránové, koncertní nebo tenorové ukulele je v C dur - G, C, E, A, přičemž struna G je naladěna o oktávu výše než by se očekávalo. Struny tak nejsou uspořádány od nejnižší po nejvyšší. Sopránová a koncertní ukulele lze také ladit v D dur - A, D, F#, H, což je o dva půltóny výše než ladění v C dur - G, C, E, A. Barytonové ukulele je laděno do D, G, H, E, což odpovídá ladění 4 nejvýše položeným strunám na kytaře. Proto je pro kytaristy snadnější hrát na barytonové ukulele.

Jak naladit ukulele pro leváky?

Pokud jste levákem a zakoupili jste si ukulele, pravděpodobně bude naladěno pro praváky a v takovém případě budete muset struny přendat. Struny si označte, ať víte jak je dát zpět. Krk ukulele musí při přesunu a ladění směřovat na pravou stranu. Například u sopránového ukulele budou struny od shora dolů v tomto pořadí G, C, E, A.

×

Splátková kalkulačka ESSOX