KLÁVESY - Jak hrát na klávesy?

Jak hrát na klávesy?

Hra na hudební nástroj je jedním z nejtradičnějších a nejvhodnějších volnočasových aktivit pro dítě. Díky hře na hudební nástroj se dítě může vyvíjet, a to nejen po fyzické stránce, ale také po psychické stránce, formují se jeho charakterové vlastnosti a pokud se u něj objeví láska k hudbě, může mu to ovlivnit celý život. Mezi klasické hudební nástroje, na kterých se začíná jsou flétna, kytara a klavír nebo klávesy.

Proč hrát na klávesy?

Obecně je hra na hudební nástroj dítěti velmi prospěšná. Naučí se číst a hrát z not, osvojí si rytmus, při hře na flétnu si posílí bránici a rozšíří kapacitu plic, při hře na klávesy pak správné držení těla, které je pro hru klíčové. Hra na hudební nástroj má i vliv na vývoj mozku.

Při hře se rozvíjí pravá hemisféra mozku, díky čemuž se vyrovnává celková činnost mozku, jelikož ve škole dítě rozvíjí spíše levou stranu mozku, a to čtením a slovním výkladem. Co se týče psychického vývoje, dítě si díky častým veřejným vystoupením a koncertům naučí bojovat s trémou a pravidelným cvičením si osvojí zodpovědnost, píli, trpělivost a cílevědomost.

Výhody kláves

  • dokonalé zpracování, propracovanost
  • zábava - změna barvy tónů, melodie, tóniny
  • možnost připojení k počítači, nahrávání, okamžitá úprava nahrávky
  • hraní se sluchátky - neruší okolí
  • hmotnost
  • přenosnost

Jaké vybrat klávesy

Jako u každého hudebního nástroje, tak i u kláves záleží na výrobci, zpracování a kvalitně samotných kláves. Mezi osvědčené a pedagogy doporučované se řadí klávesy značky Yamaha, které  nabízejí nástroje jak pro začátečníky, tak  pro pokročilé a profesionály.

Seznámíme se s klávesami

Základem každé hry na hudební nástroj je vědět jak vypadá, z čeho se skládá a co k čemu slouží. V případě kláves jsou stěžejní samotné klávesy. Ať už se hraje na klasický klavír, elektrické klávesy nebo klávesy v tabletu, je rozvržení  kláves vždy stejné.

Existují dva druhy kláves - bílé a černé a také existuje pouze 12 základních not. Každá stupnice 12 not je stejná, liš se pouze výškou tónů.

  • bílá klávesa - součástí stupnice C dur
  • černý klávesa - zvýšený (#) nebo snížený (b) tón

Naučte se noty

Hra na hudební nástroj se neobejde bez znalosti a schopnosti hrát podle not. Nejen, že díky tomu pak zahrajete každou písničku, ale také vám samotné učení půjde daleko snadněji a rychleji.

Další možností je hrát podle sluchu. Písničku se naučíte tak, že budete poslouchat jednotlivé tóny a ty pak hledat na klávesách. Ze začátku to bude složitější, ale s tréninkem s to velmi rychle osvojíte.

Noty pro začátečníky

Hra na klávesy se neobejde bez not, zvláště když jste začátečníci. V každém obchodě s hudebninami tak najdete noty určené právě pro začátečníky, které mají malá čísla, která nám určují ,jakým prstem se jaká nota bude hrát a pomáhají nám s prstokladem.

  • 1 - palec, 2 - ukazováček, 3 - prostředníček, 4 - prsteníček, 5 - malíček

Do, re, mi, fa, sol, la, si do

Znáte a umíte zazpívat solmizační slabiky do-re-mi-fa-sol-la-si-do? Pak máte dobrý začátek a pomůže vám to jako vodítko, jak to má znít na klávesách. Noty této základní solmizační stupnice odpovídají bílým klávesám, tedy C stupnici, tedy tónům C, D, E, F, G, A, H a C.

Když e této stupnici přidáte také černé klávesy vznikne - do-di-re-ri-mi-fa-fi-sol-si-la-li-si-do.

Pokud už budete ve hraní do-re-mi profíci, pak zkuste přeskakovat a hrát je na přeskáčku. Díky tomu si osvojíte intervaly. Vymýšlejte si vlastní kombinace.

Dokonalá znalost solmizačních slabik je už jen krůček k zahrání opravdové písničky.

×

Splátková kalkulačka ESSOX