KLASICKÁ KYTARA - Jak vybrat správnou klasickou kytaru ?

Jak vybrat klasickou kytaru

Klasická kytara (známá také jako koncertní kytara, klasická akustická, nylonová kytara, španělská kytara neboli španělka) je členem kytarové rodiny používané zejména v klasické hudbě a případně flamencu, ty jsou ale ještě konstrukčně trochu odlišné.

Jedná se o akustickou dřevěnou kytaru s nylonovými strunami, na rozdíl od akustických a elektrických kytar, na kterých se používají struny kovové. U tradiční klasické kytary je krk napojen k tělu na dvanáctém pražci. Tyto kytary mají široký krk kvůli strunám, které mají větší rozestupy, protože se na ně hraje pravou rukou prsty ne trsátkem.

Levá ruka drží krk v jiné pozici než při hře na westernové akustické kytary, které mají úzký krk právě pro co nejpohodlnější hraní akordů a rychlou sólovou hru trsátkem. Klasické kytary většinou nemívají krk vybavený ocelovou výztuhou, ani žebrování a uchycení kobylky není konstruováno pro použití s kovovými strunami jako v případě například kytar dreadnought. Při osazení těchto nástrojů kovovými strunami může dojít k vážným poškozením.

Klasická kytara všech velikostí 1/2, 3/4, 7/8 i 4/4 byla historicky i nejčastějším prvním nástrojem pro začátečníky ve hře na kytaru. Nástroj právě tohoto tvaru budete také vybírat, pokud potřebujeme kytarou vybavit malého hudebníka do ZUŠ.

Velikost

V případě nákupu klasické kytary pro děti je důležité, aby velikost nástroje odpovídala jeho výšce nebo věku. Důležité je, aby se dítěti na nástroj dobře hrálo a vše bylo ergonomicky v pořádku, protože správné držení takovéhoto nástroje je v tomto případě zcela zásadní. Klasické kytary existují ve velikostech 1/4, 1/2, 3/4, 7/8 a 4/4.

  • 1/4 kytary jsou určené pro úplně nejmenší muzikanty, zhruba 4-6 letým dětem vysokým 100 - 110 cm.

  • 1/2 kytarou bychom vybavily dítě, kterému je zhruba 6-8 let, nebo je vysoké 110-130 cm.

  • 3/4 kytary společně s velikostí 4/4 patří k nejvíce vyráběným. Jsou ideální pro začínající kytaristy, kterým je 8-11 let, nebo jsou vysoké kolem 135-150 cm a jdou poprvé do hudební školy.

  • 7/8 kytary jsou určené zhruba 11-13 letým dětem, vysokým do 160 cm.

  • Plná velikost 4/4 je už vhodná pro děti i dospělé. Záleží samozřejmě na tělesném vzrůstu i tomu jak máme silné a dlouhé prsty.

 

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX